Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Vrijzinnig Protestanten Zuid-Holland

07 februari 2020

Beste VVP leden en andere belangstellenden,

Hierbij nodigen wij u uit voor de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Vrijzinnig Protestanten Zuid-Holland, welke gehouden zal worden op zondag 08 maart in de Oudshoornse Kerk, Oudshoornseweg 90 te Alphen aan den Rijn.
Tevens bent u welkom in de morgendienst in de Oudshoornsekerk. Deze vangt aan om 10.00 uur en mevr. ds. M. Driessen zal voorgaan.
Er is dan wel een korte onderbreking tussen het einde van de dienst en de lunch.
I.v.m. deze lunch gaarne vooraf opgave van uw komst bij Peter van Essen, essen48@kpnmail.nl.
Nico Vreugdenhil
Secretaris VVP ZH

Middagprogramma
Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa (Nederlands: ‘De moeder stond bedroefd’). Stabat Mater in deze tijd.
Het Stabat Mater is een gedicht uit de 13e eeuw, dat sinds die tijd steeds componisten heeft geïnspireerd. Ook in de 20e en 21e eeuw is er onverminderde belangstelling voor dit middeleeuwse werk. De tekst blijkt ook nu nog mensen zeer aan te spreken en vrijwel jaarlijks komen er nieuwe composities bij ! Het staat trouwens ook in het Liedboek (lied 573). Er is wellicht geen andere periode in de geschiedenis waarin zoveel verscheidenheid aan muziekstijlen wordt gevonden. Ons bestuurslid, de heer Peter van Essen, zal een klein aantal fragmenten uit de laatste eeuw laten horen en daarbij iets vertellen over het gedicht, de componist, het werk en enkele achtergronden. Zo krijgt u enig idee van de ontwikkelingen. Het verhaal zal worden begeleid door bijpassende afbeeldingen en er zal een handout beschikbaar zijn met de teksten.

Terug naar nieuws overzicht

«
»