Lezing historicus Han van den Broek

12 februari 2019


Bij de vereniging voor Vrijzinnigen Hardinxveld-Giessendam is een lezing door de historicus Han v.d. Broek over zijn boek ‘De mooiste jaren van Nederland’, waarbij u allen zeer welkom bent.

Han van der Horst over de mooiste jaren van Nederland.
Leven we nog steeds in een gouden eeuw of is inmiddels een eeuw van verval aangebroken net als na 1700?
Dit is een van de vragen die aan de orde komen op donderdag 11 april, 20.00 uur, in de Kerk met de Beelden aan de Peulenstraat 167 in Hardinxveld. Daar houdt de historicus Han van der Horst een lezing over het heden en het recente verleden van Nederland. Hij is de auteur van het veelgelezen boek ¨De mooiste jaren van Nederland¨, uitgegeven door Prometheus.

In het pas bevrijde maar zwaar beschadigde Nederland van 1945 kon geen mens bevroeden dat het land zo´n onvoorstelbare bloeitijd tegemoet zou gaan met een snel stijgende welvaart, niet alleen voor de rijken en de middenklassen maar voor iedereen. De regering bevorderde zelfs actief de emigratie naar andere delen van de wereld omdat ze vreesde dat Nederland te klein was voor de tien miljoen inwoners die het toen nog telde.
Dat laat zien hoe voorzichtig je moet zijn met het voorspellen van de toekomst. Twintig jaar na de bevrijding was er zoveel werk en welvaart dat de regering op grote schaal arbeiders in het buitenland moest werven om de fabrieken aan de gang te houden.
Een auto, een televisie en een wasmachine waren normaal, ook in de huizen van de gewone man. Tot de jaren zestig kwamen de meeste Nederlanders slechts bij hoge uitzondering buiten hun eigen stad of dorp, daarna werden vliegvakanties en verre reizen steeds normaler.
De afgelopen decennia is het aantal Nederlanders gestegen van tien tot zeventien miljoen terwijl de welvaart alleen maar toenam.
In zijn lezing zal Han van der Horst met treffende voorbeelden laten zien hoe dat allemaal kon en wat dat met de Nederlanders deed. Hoe wij van sobere werkers levensgenieters werden, wat we op materieel gebied wonnen en wat zovelen op spiritueel gebied door de handen is geglipt. (Geldt voor de auteur zelf ook, zegt hij).
De grote vragen van onze tijd zijn: kunnen wij deze welvaart vasthouden, ook voor onze kinderen? En hoe moeten we al die rijkdom delen? Hoe komen mens en burger het meest tot hun recht? Als individu of als onderdeel van een gemeenschap?
Van der Horst hoopt op een levendige discussie in de Kerk met de Beelden.
Han van der Horst (1949) heeft een heel aantal boeken geschreven, meestal met een historische achtergrond, zoals Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Rotterdam, bruid van de Maas, van prehistorie tot nu of Nepnieuws, een wereld van desinformatie. Hij is elke woensdagavond tussen elf en twaalf te horen met een gesproken column in het programma De Late Avond, dat onder andere wordt uitgezonden door Drechtstad FM, RTV Papendrecht en ATOS.

Terug naar nieuws overzicht

«
»