In deze dienst gaat de heer Gert Mesch uit Giessenburg voor.

Maria, overleven in aanvaarding.

De laatste adventsdienst van 2021 zullen we het hebben over Maria. En dat is niet de eerste keer dat hier een dienst over gaat.
Geen Bijbels persoon die zo onbegrepen is als Maria, geen persoon die zo misbruikt of verwaarloosd is door kerkelijke instanties. Maria lijkt bijna uiteen getrokken. Aan de ene kant vooral het conservatieve gedeelte van de Katholieke en Orthodoxe kerk, die Maria neerzetten als een Godin, een gehoorzame maagd, een opofferende moeder. Maar vooral ook een beeld van haar neerzetten, dat past in hun eigen beeld van de maatschappij en van hun gezinswaarden.
Aan de andere kant, waarschijnlijk als reactie, zien veel protestantse kerken Maria enkel als draagmoeder, die verder een zo klein mogelijke rol moet spelen.
En tussen deze instituten wordt Maria vermalen.

Gelukkig dat Maria sterker blijkt dan wat de kerken van haar maken en dat je gelukkig ook wat verandering ziet in de posities. Zo is het theologie boek van het jaar “Maria, icoon van genade’ geschreven door een christelijk-gereformeerde (!) theoloog Arnold Huijgen, die een ander licht laat schijnen op Maria. Verrassend en zeker binnen zijn achterban niet geheel onomstreden. Op de kaft staat een prachtig portret/icoon van Maria, gemaakt door Peter Kortleve. We zien Maria als een zelfverzekerde jonge vrouw, die open en zonder schroom de wereld in kijkt. Een portret passend bij het Magnificat, waar Maria duidelijk maakt dat ze niet de gehoorzame, vrome “Moeder der Smarten” (één van de 108 namen van Maria) is, maar één die opkomt voor rechtvaardigheid. Ze is niet voor niks de moeder van Jezus.

Maria: overleven in aanvaarding en vanuit die aanvaarding positie nemen in de maatschappij.

Hopelijk kunnen we ook weer zingen met elkaar in de dienst. Er wordt gekozen voor bekende liederen in de liturgie.

U bent van harte welkom om de dienst bij te wonen.
De dienst wordt ook uitgezonden vanaf 9:00 uur via Kerkomroep en op ons YouTube-kanaal.