Impressie kerkdienst Open Pastoraat

“Voor het eerst bezocht ik een dienst van het Open Pastoraat. Ik zoek verdieping in mijn leven, maar ik weet nog niet goed hoe. Ik zoek iets wat betekenis geeft, iets wat niet alleen over mezelf gaat, maar… Ik weet het zelf ook niet zo goed.
De website van het Open Pastoraat sprak me aan, dus ik besloot hier vanmorgen maar eens naar toe te gaan. Ik ben net vriendelijk ontvangen en zit nu wat rond te kijken. Het is tien voor tien en er zijn nog maar weinig mensen. Ik ben benieuwd wat dit moet worden.
Ineens wordt het gezellig druk om me heen. Het is een paar minuten voor tien en het lijkt wel of iedereen nu tegelijk binnenkomt. Mensen zijn met elkaar aan het praten, lijken elkaar allemaal te kennen. Dan staat er iemand naast me die vriendelijk vraagt of ze naast me mag gaan zitten. Ik schuif een stoel op. Ze vraagt of ik nieuw ben. Ik kan nog net knikken, en zie dat de dominee al binnenloopt. Ik neem aan dat ik dan moet stoppen met praten, maar iedereen praat gewoon verder. Nog net even tijd om te zeggen dat ik inderdaad nieuw ben, op zoek, en een beetje zenuwachtig. Mijn buurvrouw glimlacht vriendelijk en zegt dat ik van harte welkom ben en dat ze benieuwd is wat ik er na de dienst van zal vinden.
Na de dienst is er koffiedrinken voor wie wil, en meestal is het er vrij druk. Het gaat hier niet alleen om de dienst, maar ook om de onderlinge ontmoeting. “Dus als je het leuk vindt, kunnen we na de dienst nog wel even verder praten”, fluistert mijn buurvrouw me nog toe. Dan kijken we naar voren, en blijkt dat er iemand achter de microfoon staat. Hij zegt ‘Goedemorgen’, en iedereen zegt vrolijk terug ‘goedemorgen!’. De mensen worden stil en luisteren naar de welkomstwoorden waarmee de dienst begint.”

Terug naar pagina kerkdiensten